Zamak Karlštejn nadomak Praga

Zamak Karlštejn nadomak Praga

Najpoznatiji i najposećeniji zamak u Češkoj

Karlštejn, gotički zamak koji je sagradio najveći češki kralj Karlo IV u 14. veku, sližio je za čuvanje krune, relikvija i drugih vrednosti kraljevske porodice. Karlštejn se uzdiže iznad istoimenog sela na 30 km od Praga. Smešten na brdu iznad reke Berounka kao skup kula i visokih zidova, savršeno očuvan. S pravom je jedan od najpoznatijih i najposećenijih zamkova Česke.

 

Izgradnja je počela 1348. godine, samu izgradnju i dekoraciju unutrašnjosti je lično nadgledao Karlo IV. Radovi su trajali 20 godina, kada je bilo završeno osveštana je kapela Sv. Križa koja je smeštena u velikoj kuli.

 

Velika kula je visoka 60 metara i ima zidove od 4 do 7,5 metara debljine. Zbog sigurnosti same kapele, i pored tolikih zidina, kapelu su čuvala četvoro vrata sa 19 brava i svaki ključ se čuvao posebno. Pod ključem su se čuvalo blago koje se nalazilo u kapeli Sv. Križa. 

Karlštejnov strateški položaj, jake zidine su u nemirnim vremenima čuvale češku krunu, kao što je bilo za vreme husitskih ratova. Češka kruna je premestena u zamak, gde se čuvala skoro dva veka.

Karlštejn je imao nekoliko rekonstrukcija kao što su kasno gotički stil 1480. godine, renesansni stil krajem 16. veka i na kraju neogotički stil 1889. godine, kada je dobio današnji izgled.

Unikatna i originalna dekoracija zidnim slikama iz 14. veka koja sadrži kolekciju od 129 slika na drvenim pločama, najveća galerija portreta čeških vladara i kopija krune Sv. Vaclava – krunidbene krune čeških kraljeva kao i kopija krune Svetog Rimskog Carstva su ono što svakog posetioca ostavlja bez daha.

Do samog zamka se dolazi jedino peške, malčice je uzbrdo, dok se penjete zamak je uvek naspram vas i što se više približavate utisak postaje veličanstveniji. Na umor ćete zaboraviti onog trenutka kada kročite u dvorište zamka i kada vidite kako je odlično očuvan, kako spolja tako i iznutra.