Vizantion, Konstantinopolj, Carigrad ili Istanbul

Vizantion, Konstantinopolj, Carigrad ili Istanbul

Grad koji spaja istok i zapad

Postoje gradovi, postoje glavni gradovi, postoje svetski glavni gradovi i postoji Istanbul. Jedan, jedinstven i neponovljiv. Preko 2500 godina, kao Vizantion, Konstantinopolj, Carigrad, Istanbul, uvek je bio glavni grad nečega, čak i sada, kada više nije. Jednom nogom u Evropi, drugom u Aziji.

Istanbul je zaista grad koji povezuje kulture, grad sa bezbroj lica, od kojih su turistima najvažnija dva, naravno u zavisnosti sa koje strane dolaze. Za turiste iz Evrope, Istanbul je orijentalni grad, haotičan, bučan, pun mirisa, dovikivanja, raznovrsne trgovine, egzotičnih začina i jela… Za turiste koji dolaze sa istoka, Istanbul je evropski grad, sređene infrastrukture, zapadnjačkih zgrada, evropskih urbanih običaja… Kako god i za koga god, Istanbul je napad na sva čula.

Najpopularnije mesto u Istanbulu je Sultanahmetov trg. Ovo je najstariji deo grada, proglašen od strane UNECSO-a za Svetsko nasleđe. Nalazi se na poluostrvu koje leži na raskršću Zlatnog roga, Bosfora i Mramornog mora. Pored važnih poznatih zdanja, ovaj deo grada sadrži prelepe ulice koje ukrašavaju drvene kuće, kafići sa malim baštama skrivenim u gradskom zelenilu i puno mačaka.

Među zdanjima koja zadivljuju na Sultanahmetu prva na spisku je svakako Aja Sofija. Prvobitno je bila pravoslavna crkva koju je 537.godine izgradio vizantijski imperator Justinijan, ova crkva je bila najveći hrišćanski hram na svetu.Padom Konstantinopolja 1453. godine sultan Mehmed II Osvajač pretvorio je u džamiju,. Kada je uspostavljena Republika Turska, Aja Sofiju je prvi sekularni vođa Mustafa Kemal Ataturk pretvorio u muzej

Bazilika Cisterna je bila najveći pokriveni rezervoar u gradu, izgrađena je 532.godine, pod zemljom obuhvata 9.800 m2, a kapacitet joj je 100.000 litara vode. Voda je u ovu cisternu dolazila putem vodovoda koji je povezivao izvor kod Beogradske šume sa bazilikom, dug 19 km. U bazilici se nalazi glava Meduze, a krase je mermerni i granitni stubovi rađeni u dorskom, jonskom i korintskom stilu.

Nekadašnji hipodrom koji je bio najveći na svetu u doba Rima. Njegovu izgradnju započeo je rimski imperator Septimus Severus, a završio je Konstantin Veliki. Oko piste za trku u obliku slova U nalazilo se 40 redova na kojima je bilo 30.000 masta za sedenje. Na njemu su se održavala sportska takmičenja, razne ceremonije, pa čak javna pogubljenja koja su punila gledalište. Raskošni hipodrom je u Četvrtom krstaškom ratu opljačkan i uništen, te je od njega ostao samo Egipatski obelisk, Zmijski stub i Konstantinov stub koji je bio obložen pozlaćenim bronzanim pločama koje su krstaši poskidali.

Hipodrom sadrži i prelepu mermernu fontanu sa zlatnim mozaicima koju je dobio iz Nemačke kao poklon povodom saveza između Kajzera Vilhelma II i sultana Abdulhamita

Plava džamija ili Sultanahmet džamija je jedna od najpopularnijih u Istanbulu. Prvo ime nosi po boji pločica iz Iznika sa kojima je ukrašena, a drugo po vladaru koji je bio aktuelan za vreme njene izgradnje po sultanu Ahmetu I. Nalazi se nasuprot Aja Sofiji i smatra se da ju je sultan izgradio ne bi li njome parirao veličini i sjaju Aja Sofije. Džamiju je projektovao Sedefkar Mehmet Aga i greškom ili ne niklo je šest minareta, koliko je imala samo Haram džamija u Meki. Broj minareta proizišao iz nesporazuma između sultana koji je tražio zlatne minarete - altin i Mehmet Age koji razumeo šest - alti. Sultan je svog arhitektu poslao u Meku da na najsvetijoj od svih džamija izgradi i sedmi minaret.

Topkapi palata je grandiozno zdanje koje je izgrađeno je na zahtev sultana Mehmeta II Osvajača. Tokom 4 veka je služila kao rezidencija sultana. Dolaskom Ataturka pretvorena je u muzej. Ovo jedinstveno zdanje sadrži različite zgrade, bašte i odeljke. Nekada su u Topkapi palati ujedno bili univerzitet, džamija, savet i još mnogo značajnih institucija, a u njoj je živelo 4.000 ljudi. Kao muzej, palata sadrži izuzetno velike i vredne kolekcije oružja, kostima, nakita i drugih eksponata vezanih za tursku kulturu i istoriju. U palati se nalazi i harem.