Romantična Toskana

Romantična Toskana

Neprolazna lepota jednog krajolika

Toskana jednostavno obara s nogu svojom lepotom krajolika, ali i bogatom kulturom, a sve je to upakovano u jednu savršenu romantiku.

Kolevka umetnosti, istorije i kulture je puna vila i starih kamenih kuća okruženih čempresima koje i danas odolevaju zubu vremena i nalaze se na jednim od najlepših slikama i fotografijama Italije.

Gradovi Toskane pravi su primeri renesansne umetnosti, veličanstvenih trgova i brojnih kulturnih i istorijskih znamenitosti. Idilični zaseoci, brojne vile, dvorci i seoska imanja - sve to dočarava savršenu sliku bogatstva ove regije u svakom smislu.

Firenca leži na reci Arno i najpoznatiji je po svojoj srednjovekovnoj istoriji u vreme kada je bila središte trgovine i finansija, samim tim i jedan od najbogatijih gradova u Evropi, a posebno kao kolevka italijanske renesanse, o čemu svedoče brojni gradski spomenici.

Svojom arhitekturom i muzejima Pitti i Uffizi, muzikom, kuhinjom, modom i još mnogo čim Firenca svake godine privlači veliki broj turista. Porodica Mediči, koja je vladala gradom, velikim delom je zaslužna za procvat umetnosti u gradu.

Siena je jedan od najlepših srednjovekovnih gradova. Najpoznatiji prizor koji ćete često videti kada je reč o samoj Sijeni je Piazza del Campo, glavni gradski trg u obliku školjke. Tu se nalazi i gradska većnica Palazzo Pubblico, kao i poznati toranj Torre del Mangia koji je treći, po visini, toranj u Italiji. Piazza del Campo je takođe mesto na kom se dva puta godišnje održava tradicionalna konjska trka - Palio. Učesnici trke predstavljaju svoje četvrti, poznatije kao kontrade još iz doba srednjeg veka. Svi učesnici imaju odgovarajuću nošnju i zastave sa tradicionalnim simbolima svake kontrade.

San Điminjano je jedan od najlepših srednjovekovnih gradića u Italiji. Najpoznatiji je po svojoj srednjovekovnoj arhitekturi, posebno po tornjevima koji se mogu videti sa nekoliko kilometara udaljenosti. Prilikom posete San Điminjanu morate probati najbolje italijansko belo vino, Vernaccia di San Gimignano, koje se proizvodi od posebne stare sorte grožđa. San Điminjano je poznat i po proizvodnji šafrana, maslinovog ulja, sira, kobasica i meda. Nezaobilazna poslastičarnica Gelateria Dondoli proglašena je za najbolju na svetu, a Sergio Dondoli je osvojio prvo mesto na posljednja dva svetska takmičenja u proizvodnji sladoleda. Među njegovim najpoznatijim kreacijama su Crema di Santa Fina - sladoled sa šafranom i pinjolama i Champelmo - kombinacija crvenog grejpa i penušavog vina...

Piza je grad gde se nalaze brojne crkve i srednjovekovne palate, kao i jedan od najstarijih univerziteta u Italiji, najpoznatiji simbol Pize ipak je krivi toranj na trgu Piazza dei Miracoli. Ovaj jedinstven trg zapravo je veliki zeleni prostor na kojoj se nalaze katedrala, krivi toranj i krstionica. Na toranj se može popeti, ali i dugo čekati u redu. Kada je dan sunčan kontrsat belog mermera, plavog neba i zelene trave će vas opčiniti.

Luka je antički i srednjovekovni grad, najpoznatiji po očuvanim gradskim zidinama koje datiraju iz doba renesanse. Grad se tokom godina širio i modernizovao, ali gradske zidine su ostale u potpunosti očuvane. Najpoznatiji trg u Luki je Piazza dell’Anfiteatro, nekadašnji rimski amfiteatar čiji temelji datiraju iz prvog veka p.n.e. Danas je trg okružen privatnim kućama i kafićima i do njega se može doći kroz četiri prolaza. U Luki je rođen Pučini, poznati italijanski operski kompozitor, a grad je i danas središte mnogih kulturnih događanja kao što je muzički festival Lucca Summer Festival.

Istražujući Toskanu i njene gradove i gradiće, stopićete se sa prošlošću utkanim u celu kulturnu baštinu i istorijske građevine te italijanske pokrajine čarobnih prirodnih lepota. Ukoliko želite da uživate u ovom komadiću raja na zemlji, mi smo pripremili aranžmane Toskana 2 noćenja i Toskana 3 noćenja.