Park Guelj Barselona

Park Guelj Barselona

Park Guelj nudi zadivljujući panoramski pogled i fantastičnu arhitekturu.

Eksplozija boja, neobične arhitektonske forme i prirodni oblici.

Ovaj bajkovit i zanimljiv park čudnh oblika, jarkih boja i mirisa, raznovrsnog cveća i biljaka nalazi se na brdu El Karmel u Barseloni.

Eusebi Guelj, po kome je park dobio ime, je bio bogati katalonski grof koji će ostati poznat kao mecena Gaudija koji je finansirao veliki deo umetnikovih ideja i time nam omogućio da danas uživamo u mnogobrojnim delima. 

Guelj je došao na ideju da izgradi naselje za bogate van grada. Prema idejnom projektu, trebalo je da se izgradi 60 kuća i nekoliko javnih objekata. Kako je interesovanje za kupovinu kuća u ovom delu grada potpuno izostalo, rodila se ideja da tu nikne park. Izgrađene su samo dve kuće i zanimljivo je da nijednu nije projektovao Gaudi, ali je u jednoj od njih živeo. U enterijeru ove kuće je nameštaj koji je dizajnirao. Danas je tu muzej.

Radi se o zaista neobičnom mestu, na ulazu u park nailazite na dve kuće koje kao da su iz bajke o Ivici i Marici sa čokoladnim zidovima i krovom od medenjaka.

Park čuva višebojna mozaična fontana, koja je napravljena u obliku mitološkog bića zmaja Pitona. Iz njegovih usta teče voda, što je u skladu sa verovanjem da je Piton čuvar podzemnih voda.

Iznad fontane je dvorana sa dorskim stubovima, čiji plafon je prekriven lomljenom keramikom i “tanjirima” na kojima su prikazana godišnja doba, motivi iz mitologije i astrologije.

Ako se popnete do platoa iznad dvorane, pruža se veličanstven pogled na Barselonu. Dočekaće vas zmijolika klupa, često zvana najdužom klupom na svetu. Ako je suditi po Ginisovoj knjizi rekorda to ipak nije tačno, iako bi titulu najduže među klupama u parkovima verovatno odnela bez problema. Na klupi su utisnuti oblici zadnjce, a za to je bio angažovan radnik koji je svoj otisak ostavljao u glini.

Nedaleko od klupe nalazi se kameni prolaz čiji stubovi podsećaju na stabla koja rastu iz zemlje, iako su čudnog oblika na neki način deluju čudno prirodno.