Venecija - gondola i gondolijer

Venecija - gondola i gondolijer

Vožnja gondolom nudi potpuno drugačiji pogled na Veneciju

Gondola i njen gondolijer su ono što čini Veneciju tako neobičnom i neodoljivom.

Zajedno predstavljaju jedan od najvoljenih simbola ovog grada. 

Asimetrična gondola je dugačka 11m, široka od 1,40m do 1,60m i teška 600kg. Sastoji se od 280 drvenih delova, napravljena je od 9 različitih vrsta drveta: bukve, trešnje, bresta, jele, ariša, lipe, mahagonija, hrasta i oraha. Nagnutost gondole treba da bude u proporciji sa težinom gondolijera, leva strana je za 24cm šira od desne pa su na taj način stranice ujednačane težinom.

Danas se u Veneciji nalazi oko 400 gondolijera čiji se zanat tradicionalno prenosi sa oca na sina. Odeća koju su gondolijeri nosili u prošlosti je bila znatno bogatija, dok su danas obučeni u mornarske majce, crne pantalone i neizbežni slameni šešir sa trakom.

Umetnost pravljenja gondole je i danas u rukama malobrojnih tesara, koji ljubomorno čuvaju tajnu čarobne formule po kojoj prave boju za gondole i lakove sa kojima se gondola premauzuje u sedam slojeva. 

Ono što privlači pažnju na svakoj gondoli jesu njeni ukrasi. Metalne dekoracije koje se postavljaju na prednjoj strani svake gondole zovu se “ferro”, što predstavlja duždevu krunu, luk most Rialto, a svaki zarez (ima ih ukupno šest) predstavlja šest sestiera tj. gradske zone. 

Po venecijanskom običaju, gondolijer stoji iza putnika na palubi sa jednom ispriženom nogom, dok drugom sinhronizuje zaveslaje. Nekim srećnicima će se ukazati prilika da dok se voze Kanalom Grande čuju zvuke prelepih italijanskih kancona koje peva njihov gondolijer.