Laponija Putovanje
Laponija Putovanje
Laponija Putovanje
Laponija Putovanje
Laponija Putovanje
Evropski gradovi

Laponija Putovanje

 LAPONIJA - Zemlja Deda Mraza

5 noćenja / 04. - 09. JANUAR 2024.

Božićni praznici sa Deda Mrazom

EKSKLUZIVNO! JEDINSTVENO NA NAŠIM PROSTORIMA!

U PRIPREMI

Termin putovanja

   
     
   

CENA ARANŽMANA OBUHVATA:

 • Povratnu avionsku kartu na liniji Budimpešta – Rovaniemi – Budimepšeta (let sa jednim presedanjem u Helsinkiju; uključene sve takse; ručni prtljag 8kg + redovni prtljag 23kg)

 • Transfer u Rovaniemiju od aerodroma do smeštaja i povratno

 • 5 noćenja sa doručkom u Rovaniemiju u odabranom hotelu

 • Smeštaj u dvokrevetne sobe ili 1/2+1 sobe sa kjpatilom (1/2+1 sobe su isključivo namenjene smeštaju za 2 odrasle ili punoplative osobe + dete do 12 godina na pomoćnom ležaju!)

 • Usluge turističkog vodiča

 • Organizacione troškove

CENA ARANŽMANA NE OBUHVATA:

 • Ulaznice za muzeje i druge turističke objekte

 • Obavezno međunarodno putno osiguranje sa pokrićem od 30.000 € (može se dobiti u agenciji po ceni od 1000 dinara; deca do 18 god 800 din)

Fakultativni program (minimalan broj za realizaciju je 10 prijavljenih osoba):

 • Izlet i poseta Deda Mrazovom selu 80 € za odrasle / 70 € za decu 3-12 god

 • Izlet za Santa park 80 € za odrasle / 70 € za decu 3-12 god

 • Izlet za Kemi sa posetom Snežnom zamku 150 € za odrasle / 135 € za decu 3-12 god

 • Izlet za farmu haskija 150 € za odrasle / 125 € za decu 3-12 god

OBAVEZNA PRIJAVA I UPLATA U AGENCIJI PRE POLASKA NA PUTOVANJE – NAJKASNIJE DO 20.12.2023.

Program putovanja:

1. dan putovanja, četvrtak 4. januar 2024.

Transfer mini-busom na relaciji Čačak – Beograd – Novi Sad – Subotica – aerodrom „Ferenc List“ kod Budimpešte. Prijava za let finske avio-kompanije „Finair“. Let za Helsinki u 19.15h, po sletanju u Helsinki pauza 4h i 40 minuta do leta za Rovaniemi. Sletanje u Rovaniemi u 00.55h posle ponoći (noć 4./5. januar; četvrtak na petak). Nakon podizanja prtljaga, transfer do izabranog smeštaja. Smeštaj. Noćenje.

2. dan putovanja, petak 5. januar 2024.

Doručak. Slobodno vreme, ili fakultativni odlazak do sela Deda Mraza (poseta mora biti najavljena; odnosno ne može se znati unapred da li će biti moguće individualno ući bez najave i već unapred plaćene ulaznice – iz tog razloga je prijava i plaćanje za posetu selu obavezna u agenciji najkasnije do 20.12.2023.). Upoznavanje sa Deda Mrazom, Baba Mrazicom, irvasima, sneškom... Kompletno uživanje u fantastičnoj božićnoj atmosferi ovog nesvakidašnjeg mesta. Povratak u smeštaj do 19h. Noćenje.

3. dan putovanja, subota 6. januar 2024.

Doručak. Slobodno vreme za individualne aktivnosti, ili polazak na celodnevni fakultativni izlet do Santa parka. Uživanje sa vilenjacima, vožnja vozom kroz fabriku igračaka, upoznavanje sa ledenom kraljicom u fantastičnoj ledenoj dvorani... Tokom izleta ćemo posetiti i Arktikum muzej. Povratak u smeštaj do 19h. Vaš vodič će se potruditi da vam na pravi način napravi ugođaj Badnje večeri. Noćenje.

4. dan putovanja, nedelja 7. januar 2024.

Doručak. SREĆAN BOŽIĆ – HRISTOS SE RODI! Slobodan dan za individualne aktivnosti, ili polazak na fakultativni izlet tokom kojeg ćemo posetiti maleni laponijski grad Kemi koji se nalazi na obali Botničkog zaliva na Baltičkom moru. Posetićemo najveću atrakciju ovog grada, LumiLinna – Snežni zamak. Obično umetnici počnu da ga prave početkom decembra, polovinom januara se otvara za javnost i traje do prvih dana aprila jer tada sneg počinje da se polako otapa i da ne bi posle postao nebezbedan za posetioce, tada ga ruše. Ovo velelepno snežno utvrđenje koje zauzima 20000 kvadratnih metara, godišnje poseti oko 400 000 ljudi iz celog sveta. U ovom genijalnom kompleksu imate kule od snega, koje su visoke i 20 metara. Sav led od kojih se prave skulpture i zidovi, dovoze se sa obližnjih vodenih površina, kojim je Kemi obilato okružen. Od kako je prvi put napravljen snežni dvorac u ovom gradu, daleke 1996. godine, to je postalo i ostalo najveće utvrđenje od snega na svetu. Inače, svake zime, ovaj dvorac izgleda drugačije, kao i eksponati unutar njega. Povratak u smeštaj do 19h i uživanje u Božićnoj atmosferi koju možemo sami mi sami sebi napraviti. Noćenje.

5. dan putovanja, ponedeljak 8. januar 2024.

Doručak. Za ovaj dan smo vam pripremili fakultativni izlet do farme haskija gde ćete se upoznati sa ovim fantastičnim psima i gde ćemo se provozati specijalnim saonicama koje ovi psi vuku. Povratak u smeštaj do 18h. Noćenje.

6. dan putovanja, utorak 9. januar

Doručak. Odjava iz smeštaja. Slobodno vreme za uživanje u fantastičnoj atmosferi grada Rovaniemija. Transfer do aerodroma i prijava za let avio-kompanije „Finair“ za Helsinki. Let u 15.05h. U Helsinkiju pauza 4 sata i 25 minuta do leta za Budimpeštu. Sletanje u Budimpeštu u 18.30h. Transfer mini-busom na relaciji Subotica-Novi Sad-Beograd-Čačak. Kraj putovanja.

USLOVI PLAĆANJA:

 • Plaćanje se vrši u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu NBS.

 • Na ime rezervacije uplaćuje se 60.000,00 dinara, ostatak za isplatu najkasnije do 20.12.2023.

 • Navedeni iznos akontacije se odnosi i na decu od 2 do 12 godina.

 • Preko računa: uz profakturu izdatu od strane Travel4You agencije.

 • U slučaju poremećaja na monetarnom tržištu, kao i većih promena troškova organizacije, cena aražmana podleže promeni.

NAPOMENE:

 • Program je rađen na bazi minimum 14 prijavljenih putnika, u slučaju manjeg broja prijavljenih pitnika, agencija zadržava pravo otkaza putovanja, ili korekcije cene aranžnmana shodno broju prijavljenih putnika

 • Može doći do izmene redosleda pojedinih navedenih razgledanja i izleta, što pre svega zavisi od raspoloživosti organizovanog prevoza i mogućnosti ulaska u predviđene objekte – raspored izleta i objavljene cene su u isključivoj nadležnosti lokalnog ino-partnera.

 • Smeštaj u LAPLAND hotelu predviđen je u kolibi superior klase sa saunom. Cela koliba je predviđena za smeštaj 4 odrasle osobe. Na raspolaganju su dve odvojene spavaće sobe sa po dva ležaja. Takođe, u jednoj od dve spavaće sobe moguće je smestiti do 2 deteta starosti 2-12 godina na dodatna dva ležaja na sprat. Dakle, kolibu dele 4 osobe, imaju svoje sobe, a zajednički prostor im je: dnevni boravak, kuhinjica i kupatilo!

  NAPOMENA VEZANA ZA DECU - program nije namenjen za decu mlađu od 4 godine! Svakako će tome posvedočiti i niz članaka dečije psihologije.

  NAPOMENA VEZANA ZA TEMPERATURU U LAPONIJI - januar je najhladniji mesec u Laponiji. Prosečna maksimalna dnevna temperatura je oko -6 ̊C, dok je prosečna minimalna temperatura oko -15 ̊C. Temperature u ovom delu godine znaju da budu i – 25 ̊C. Subjektivni osećaj je drugačiji nego kod nas, naravno, te se ne radi o nikakvim ekstremima koji su neizdrživi. Da je tako, Lapnija ne bi bila najposećenija upravo tokom novogodišnjih i božićnih praznika!

 • Organizator zadržava pravo da putem PROMOCIJA i SPECIJALNIH PONUDA proda svoje slobodne kapacitete po cenama koje su drugačije od onih u cenovniku. Stranke koje su uplatile aranžman po cenama objavljenim u redovnom cenovniku nemaju pravo da potražuju nadoknadu na ime razlike u ceni.

 • Mole se putnici da se brižljivo staraju o svom novcu, vrednim stvarima i prtljagu. Organizator putovanja ne snosi odgovornost za njihov eventualni gubitak, nestanak ili krađu tokom trajanja putovanja.

 • Za sve informacije date usmenim ili elektronskim putem agencija ne snosi odgovornost. Validan je samo pisani program istaknut u agenciji.

 • Potpisnik ugovora o putovanju ili predstavnici grupe putnika obavezni su da sve putnike upoznaju sa ugovorenim programom putovanja, uslovima plaćanja i Opštim uslovima putovanja organizatora putovanja.

 • Putnici koji poseduju inostrani pasoš dužni su sami da se informišu kod nadležnog konzulata o uslovima koji važe za odredišnu ili tranzitnu zemlju i da sami blagovremeno i uredno obezbede potrebne uslove i isprave.

 • Putnici treba sami da se informišu o uslovima ulaska u zemlje Evropske unije (novčana sredstva, zdravstveno osiguranje, potvrde o smeštaju...) u ambasadi ili konzulatu zemlje u koju putuju.

 • Agencija ne snosi odgovornost u slučaju da pogranične vlasti onemoguće putniku tranzit ili ulaz na teritoriju odredišne zemlje

Posetite mesta na kojima i odrasli ponovo počinju da veruju u Deda Mraza i osetite božićnu atmosferu kakvu ste ranije mogli samo da sanjate. Stvorite vašoj deci nezaboravne uspomene i odvedite ih kod “pravog” Deda Mraza da od njegovih vilenjaka nauče kako da zauvek ostanu deca u duši, i kako da zauvek veruju u ovu magiju.

Rovaniemi je grad na severu Finske i smatra se za „rodni grad“ Deda Mraza. Na samo par kilometara od centra grada nalazi se selo Deda Mraza koje nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Ulaskom u Deda Mrazovo selo zapravo ulazite u arktički krug I magija počinje. U ovom idiličnom selu možete otići u poštu odakle možete poslati vašim najmilijima raglednice iz ove čarobne zimske bajke, a možete za vaše najmlađe prijatelje poručiti da im lično Deda Mraz pošalje pismo i pozdrave. Možete naravno lično upoznati čuvenog deku popričati sa njim i fotografisati se i tako sačuvati uspomenu na taj magični trenutak. Nije zaboravljena ni Baka Mrazica. Njena kuća je mallo dalje i ovde naravno možete da zavirite u njen dom, i upoznate je. Nakon toga možete uživati u vožnji motornim sankama, ili u nešto sporijoj, ali predivnoj vožnji u saonicama koje vuku lično Deda Mrazovi irvasi.

Još jedan stanovnik hladnijih krajeva koji nam je svima poznat je ovde atrakcija. Sneško Belić i njegov svet su odmah tu uz Deda Mraza. U Sneškovom svetu posetioci mogu uživati u aktivnostima na otvorenom kao što su sankanje, klizanje i posmatranje skulptura od snega .Od ove godine tu je još jedna zanimljiva aktivnost za odrasale. Ledeni disko gde možete ispijati piće iz ledenjih čašica i uživati uz muziku i đuskanje.

U blizini se nalazi još jedna nezaobilazna tačka za posetioce Rovaniemija i Laponije, zabavni tematski park Santa Park. U nekadašnjem rudarskom oknu i pećini napravljen je prelep zabavni park koji će ostaviti bez teksta najmlađe posetioce, ali i one starije. U ovom zabavnom parku imaćete priliku da prisustvujete školi za vilenjake, da upoznate prave vilenjake, naučite njihove veštine i trikove  i da dobijete sertifikat o položenoj školi za vilenjake. Imaćete prilike da pogledate veoma zanimljive novogidišnje predstave, dekorišete božićne kolače, pravite čestitke i posetite ledenu dvoranu gde ćete upoznati ledenu kraljicu lično. Za mnoge je najzabavnija vožnja drvenim vozom koji će vas sprovesti kroz fabriku igračaka u kojoj patuljci i pomoćnici užurbano pripremaju poklone za svu decu sveta.

U samom gradu se nalazi nekoliko interesantnih muzeja. Najveći i najpoznatiji je svakako Arktikum muzej koji nam predstavlja život u arktičkom krugu kroz istoriju, životinje koje žive u ovom prostoru, način života ljudi, njihove nošnje, običaje i tradiciju.

Kada pomislimo na Laponiju i arktički krug, svakako pomislimo i na polarne životinje koje ovde borave. Svakako su najpoznatije životinje vezane za Deda Mraza i zimu irvasi i haskiji. Irvase ćemo imati priliku da vidimo u samom selu i imaćemo priliku da nas porvozaju saonicama. U sklopu jednog izleta imaćemo priliku da posetimo i farmu haskija. Naravno, tu ćemo moći i da se provozamo saonicama koje ovi divni psi vuku.

HOTELI PREDVIĐENI ZA SMEŠTAJ

HOTEL SANTASPORT RESORT 3* santasport.fi/en/accommodation-and-restaurants/sporthotel/

LAPLAND HOTELS OUNASVAARA CHALETS 4* www.laplandhotels.com/EN/hotels-in-lapland/rovaniemi/lapland-hotels-ounasvaara-chalets.html