Sicilija Putovanje Jesen 2024
Sicilija Putovanje Jesen 2024
Sicilija Putovanje Jesen 2024
Sicilija Putovanje Jesen 2024
Sicilija Putovanje Jesen 2024
Evropski gradovi

Sicilija Putovanje Jesen 2024

SICILIJA JESEN

9 dana autobusom i brodom / 4+2 noćenja

termin putovanja

cena

specijalna cena

   

 

CENA ARANŽMANA OBUHVATA:

 • Prevoz turističkim autobusom sa kompletnom opremom (klima, a/v oprema)

 • Prevoz feribotom na relaciji Drač – Bari – Drač

 • 4 noćenja sa doručkom u hotelu sa 3* u Đardini Naksosu (doručak „buffet“, slab i jednoličan)

 • Smeštaj u dvokrevetne sobe ili 1/2+1 sobe (sobe sa pomoćnim ležajem koji je manjih dimenzija od redovna dva što može ugroziti komfor treće osobe)

 • Obilaske prema programu (Bari, Mesina, Prizren)

 • Usluge turističkog vodiča

 • Organizacione troškove

CENA ARANŽMANA NE OBUHVATA:

 • Ulaznice za muzeje i druge turističke objekte

 • Obavezno međunarodno putno osiguranje sa pokrićem od 30.000 € (može se dobiti u agenciji po ceni od 2000 dinara)

 • Doplata za jednokrevetnu sobu iznosi 110 €

 • Obavezna doplata na licu mesta za boravišnu taksu koja za 4 noćenja iznosi 20 € po osobi

 • Doplata za smeštaj u kabini na brodu – smeštaj u dvokrevetnoj unutrašnjoj kabini bez prozora sa kupatilom iznosi 70 € po osobi

OBAVEZNA PRIJAVA U AGENCIJI I PLAĆANJE U AGENCIJI! KABINA SE MORA REZERVISATI MINIMUM 60 DANA PRE POLASKA NA PUTOVANJE! AGENCIJA ĆE PRILIKOM PRIJAVE PITATI ZA OVU OPCIJU, I UKOLIKO SE NE ODLUČITE ODMAH, AGENCIJA VIŠE NEĆE PODSEĆATI NA OVU MOGUĆNOST!

Fakultativni program

(minimalan broj za realizaciju je 30 prijavljenih osoba; prijava i plaćanje isključivo na licu mesta):

 • Raguza i Sirakuza 60 €

 • Katanija 45 €

 • Etna 70 €

 • Savoka 35 €

 • Lipari 100 €

PROGRAM PUTOVANJA:

1.dan, subota 14. oktobar

Polazak iz Beograda sa parkinga kod Sava centra u 23h. Noćna vožnja preko Čačka, Kraljeva, Raške, Kosova i Metohije... Kraća usputna zadržavanja radi odmora i obavljanja graničnih/administrativnih formalnosti.

2. dan, nedelja 15. oktobar

U prepodnevnim satima dolazak u Prizren. Tročasovna pauza u jednom od najlepših gradova naše zemlje. Kraći obilazak istorijskog centra grada (Šadrvan, Sinan-pašina džamija, Bogoslovija, Saborna crkva Sv. Đorđa). Slobodno vreme za predah i uživanje u sjajnom ambijentu. Nastavak putovanja ka Albaniji. Put vodi preko Kukeša gde ćemo na ušću Belog u Crni Drim napraviti pauzu. Odlazak u Drač. Po dolasku sledi kraći obilazak grada (Venecijanska kula, Rimski teatar) i slobodno vreme do 19h kada krećemo ka lučkom terminala i otpočinjemo proceduru ukrcavanja na feribot. Smeštaj u kabine (putnici koji su odabrali tu opciju). Noćna plovidba Jadranskim morem.

3.dan, ponedeljak 16. oktobar

Uplovljavanje u Bar oko 8h. Iskrcavanje sa feribota i prolazak granične kontrole. Nastavak putovanja preko Bazilikate i Kalabrije ka luci Vila San Đovani odakle isplovljavamo trajektom koji će nas prevesti preko Mesinskog moreuza na Siciliju. Odlazak u Đardini Naksos. Smeštaj u hotel u večernjim satima (oko 19h). Noćenje.

4.dan, utorak 17. oktobar

Doručak. Slobodan dan za individualne aktivnosti, ili polazak na celodnevni fakultativni izlet (9h-20.30h). Odlazak do Raguze (11h-14h). Posetićemo staru Raguzu koju nazivaju Ibla. Snop srednjovekovnih ulica sa divnim ambijentima. Videćemo katedralu Sv. Đorđa i brojne plemićke raskošne palate. Slobodno vreme do 14h. Odlazak do Sirakuze (16h-19h). Po dolasku kraći obilazak istorijskog jezgra lociranog na ostrvu Ortiđija. Priča o Arhimedu i Aretusi. Videćemo raskošnu katedralu, ostatke grčko-rimskog naselja i lepe plemićke palate. Slobodno vreme za individualne aktivnosti. Polazak iz Sirakuze ka hotelu u 19h. Povratak u hotel do 20.30h. Noćenje.

5. dan, sreda 18. oktobar

Doručak. Slobodan dan za individualne aktivnosti, ili polazak na celodnevni fakultativni izlet (9h-19h). Odlazak do Katanije (10h-18h), drugog po veličini grada na Siciliji. Kraći obilazak istorijskog jezgra kojim dominira veličanstvena Katedrala. Na trgu ispred Katedrale nalazi se i neobični spomenik slončetu. Slobodno vreme za uživanje u raskošnom ambijentu grada, za šoping u Via Etnea, uživanje u vrtovima grada, sjajnim restoranima... Popodne, od 14h-17h biće organizovan (fakultativno) odlazak do vulkana Etna, odnosno do bočnih kratera vulkana na lokalitetu Rifuđijo Sapijenca (1900 m nv). Sa ovog lokaliteta možete opciono (nije uključeno u cenu ovog izleta; plaća se na licu mesta, trenutna cena iznosi 50 €) otići gondolom do maksimalne kote dozvoljene za turiste, 2500 m. Odlazak na Etnu nije preporučljiv srčanim i plućnim bolesnicima! Povratak u Kataniju i potom povratak u hotel do 19h. Slobodno vreme uz preporuku da posetite Taorminu, po mnogima najlepši grad Sicilije. Upravo u večernjim satima je treba videti kada ovaj grad poprimi divnu, romantičnu notu. Noćenje.

6. dan, četvrtak 19. oktobar

Doručak. Slobodno vreme za individualne aktivnosti, ili polazak na poludnevni fakultativni izlet (9h-14h). Odlazak čuvenog sicilijanskog sela Savoka (10h-13h). Ovo selo je pre svega proslavljeno širom sveta zahvaljujući filmu „Kum“ čije su pojedine scene upravo snimane ovde. Tu je crkva venčanja, bar „Viteli“, Kapucinerski samostan, divan mali muzej. Mesto za opuštanje i uživanje. Slobodno vreme. Povratak u hotel do 14h. Slobodno vreme za individualne aktivnosti (odlazak u Taorminu, Kastelmolu...). Noćenje.

7. dan, petak 20. oktobar

Doručak. Odjava iz hotela u 9h. Odlazak u Mesinu (10h-22h). Kraći organizovani obilazak grada i slobodno vreme za individualne aktivnosti. Mesina je poznata po svojoj Katedrali na čijem zvoniku tačno u podne počinju da „plešu“ brojne figurine uz himnu „Ave Maria“. Takođe, idealna je šoping destinacija. Tokom boravka u Mesini biće organizovan i fakultativni izlet do ostrva Lipari. Transfer autobusom sicilijanskog prevoznika do Milaca u 13h. Potom odlazak ferijem do Lipara na kojima ćemo provesti oko dva sata. Istoimeni grad Lipari je izuzetno živopisna ribarska varošica sa divnim ulicama i malim radnjama. Povatak u Mesinu oko 20h. Polazak ka Bariju u 22h. Prelazak Mesinskog moreuza i nastavak putovanja preko Kalabrije i Bazilikate uz tri-četiri usputne pauze. Noćna vožnja.

8. dan, subota 21. oktobar

Dolazak u Bari u prepodnevnim satima (oko 9h). Odlazak do bazilike Sv. Nikole i slobodno vreme za uživanje u prelepom starom gradu koji je sačinjen od snopa uskih ulica sa radnjama, barovima, restoranima. U novijem delu grada nalaze se raskošne ulice prepune sjajnih prodavnica. Slobodno vreme do 19h kada je planiran odlazak do luke ukrcaja i prolazak neophodne procedure pre samog ukrcaja na feribot. Noćna plovidba Jadranskim morem.

9. dan, nedelja 22. oktobar

Uplovljavanje u Drač u 8h. Prolazak procedure iskrcaja i prelaska pasoške i carinske kontrole. Nastavak putovanja preko Kosova i Metohije i dalje preko Raške, Kraljeva i Čačka ka Beogradu. Kraće usputne pauze radi odmora i obavljanja neophodnih pograničnih procedura. Povratak u Beograd u večernjim satima. Kraj putovanja.

USLOVI PLAĆANJA:

 • Aranžman se plaća u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu NBS na dan uplate.

 • Na ime rezervacije uplaćuje se 40% od vrednosti aranžmana, ostatak do pune cene aranžmana se isplaćuje zaključno sa 01.10.2023.

 • Čekovima građana – 50% prilikom rezervacije, ostatak čekovima zaključno sa 20.12.2023.

 • Preko računa: uz profakturu izdatu od strane Travel4You agencije.

 • U slučaju poremećaja na monetarnom tržištu, kao i većih promena troškova organizacije (goriva, hotela, putarina i slično), cena aražmana podleže promeni.

NAPOMENE:

 • Za ulazak na teritoriju Kosova je potrebna lična karta.

 • U hotelske sobe se ulazi prvog dana boravka od 14:00h. Hotelske sobe se napuštaju poslednjeg dana boravka do 09:00h. Hoteli su registrovani, pregledani i standardizovani od strane Nacionalne turističke asocijacije Italije. Svaki hotel ima restoran, svaka soba ima tuš/wc. U pojedinim hotelima treći i četvrti ležaj mogu biti pomoćni. Dimenzija i izgled pomoćnog ležaja zavise od samog hotela, može biti sofa na razvlačenje, ali je uglavnom standardne veličine. Za eventualna odstupanja i kvalitet usluge u okviru hotela organizator putovanja ne snosi odgovornost, jer to isključivo zavisi od hotela. Organizator putovanja ne može da utiče na razmeštaj po sobama, jer to isključivo zavisi od recepcije hotela. Neki od dopunskih sadržaja hotela su dostupni uz doplatu. Postoji mogućnost odstupanja i promena oko dostupnosti sadržaja, jer zavise od hotela (npr. sef, parking, mini-bar, TV, klima uređaj...). Usled svetske ekonomske krize može doći do opadanja kvaliteta hotelskih usluga, na svim destinacijama, na šta organizator putovanja ne može imati uticaja.

 • Tokom putovanja predviđene su pauze radi odmora posle 3 do 4 sata vožnje. Zaustavljanja su na usputnim stajalištima ili benzinskim pumpama, a u zavisnosti od uslova na putu i raspoloživosti kapaciteta stajališta. Organizator putovanja zadržava pravo promene programa putovanja usled nepredviđenih objektivnih okolnosti (npr. gužva na granicama, gužva u saobraćaju, zatvaranje nekog od lokaliteta predviđenog za obilazak...). Dužina trajanja slobodnog vremena za individualne aktivnosti tokom programa putovanja zavisi od objektivnih okolnosti (npr. dužine trajanja obilazaka, termina polazaka…)

 • Organizator zadržava pravo da putem PROMOCIJA i SPECIJALNIH PONUDA proda svoje slobodne kapacitete po cenama koje su drugačije od onih u cenovniku. Stranke koje su uplatile aranžman po cenama objavljenim u redovnom cenovniku nemaju pravo da potražuju nadoknadu na ime razlike u ceni.

 • Mole se putnici da se brižljivo staraju o svom novcu, vrednim stvarima i prtljagu. Organizator putovanja ne snosi odgovornost za njihov eventualni gubitak, nestanak ili krađu tokom trajanja putovanja.

 • Za sve informacije date usmenim ili elektronskim putem agencija ne snosi odgovornost. Validan je samo pisani program istaknut u agenciji. Potpisnik ugovora o putovanju ili predstavnici grupe putnika obavezni su da sve putnike upoznaju sa ugovorenim programom putovanja, uslovima plaćanja i Opštim uslovima putovanja organizatora putovanja. Putnici koji poseduju inostrani pasoš dužni su sami da se informišu kod nadležnog konzulata o uslovima koji važe za odredišnu ili tranzitnu zemlju i da sami blagovremeno i uredno obezbede potrebne uslove i isprave.

 • Putnici treba sami da se informišu o uslovima ulaska u zemlje Evropske unije (novčana sredstva, zdravstveno osiguranje, potvrde o smeštaju...) u ambasadi ili konzulatu zemlje u koju putuju. Agencija ne snosi odgovornost u slučaju da pogranične vlasti onemoguće putniku tranzit ili ulaz na teritoriju Evropske unije.

 

Kada je Bog stvarao zemlju, šesti dan videvši svoj trud od radosti je poljubi. Na tom mestu božijeg poljupca nastade Sicilija.

Mirisna, sasvim neverovatna. Na tri ćoška. Čudnovata. Na njenoj zastavi dve boje i tronoga meduza Trinakrija, simbol Sicilije. Ovo je zemlja ponosa kojom su vekovima upravljali stranci, a tako je i danas za mnoge sicilijance. Sasvim su posebni, pa im se i jezik razlikuje.

Mi smo osmislili malo drugačije putovanje, jer smo želeli da u njega unesemo dosta hedonizma, a manje trčanja. Ovo putovanje je vezano za istočnu obalu Sicilije, dok ćemo neke druge obale ove zemlje obilaziti na nekim drugim putovanjima. Ima mnogo toga na Siciliji vredno za videti. Mnogo toga, a premao vremena. Hajde onda da barem jednom vreme koje budemo imali kvalitetno provedemo i da se saživimo sa svakim mestom koje ćemo posetiti.

Naš put vodi preko Albanije, odnosno preko luke Drač iz koje isplovljavamo sa feribotom ka Bariju. A već kada smo u Bariju, onda se naravno podrazumeva da ćemo posetiti baziliku Sv. Nikole gde ćemo pred moštima ovog velikog sveca zamoliti za mirno more. Siciliju počinjemo da otkrivamo iz rajskih vrtova – nekadašnjeg grčkog naselja Naksos kojem italijani pridodaše ono „Đardini“. Iz ovog letovališta ćemo krstariti po jonskom delu Sicilije. Posetićemo Arhimedovu Sirakuzu, divnu Kataniju, otmenu Raguzu, nedoljivu Savoku, sjajnu Mesinu. Tu je i sjajni izlet do Liparskih ostrva. Sasvim, i više nego dovoljno. A Taormina? Pa naravno, kako biti na Siciliji a ne videti njen najlepši grad!

OPIS SMEŠTAJA:

HOTEL 3*, ĐARDINI NAKSOS – hotel se nalazi u Đardiniju, ili u njegovim rubnim delovima (Rekanati, Alkantara). Standardne „budžet“ kategorije sa skromnim sadržajima i nivoom usluge. Sasvim sigurno nema luksuza, jer ovo putovanje ne krojimo tako da bi imali sjajan hotel. Dovoljan opis je da je pristojan! Tačno ime hotela biće poznato 10 dana pre polaska na putovanje i biće objavljeno na sajtu organizatora putovanja. Sadržaji: recepcija, lobi, WiFi konekcija samo u javnim delovima objekta (slab i često van upotrebe), salon za doručak („buffet“/“samoposluživanje“ – slab i jednoličan doručak). Sobe sa kupatilom (fiksiran tuš, toalet, bez tuš-kabine, samo odvod), centralni grejno-aklimatizacioni sistem, bez mini-bara/frižidera, bez balkona i terasa. Ne preporučujemo smeštaj u trokrevetne sobe jer je treći ležaj pomoćni (fotelja na razvlačenje ili poljski žičani krevet).