Magarac nacionalni simbol Katalonije

Magarac nacionalni simbol Katalonije

Magarac nacionalni simbol Katalonije?

Ko je i šta je ustvari katalonski magarac

Katalonski magarac se smatra nezvaničnim nacionalnim simbolom Katalonije, koji se takmiči sa velikim španskim bikom. U biku Katalonci vide samo simbol španske vlasti, a magarca odlikuje velika otpornost, snaga i tvrdoglavost, tako da ga doživljavaju više kao odraz svoje naravi. Zapravo magarac simbolizuje željenu nezavisnost Katalonaca. 

Od 2004. godine se ponovo vraća na scenu, kada su dva mladića odlučila da naprave nalepncu sa siluetom ove životinje. Nalepnica je u početku bila za kola sa ciljem da se kroz šalu skrene pažnja na opasnost po vrstu koja nestaje. Logo vrlo brzo postaje popularan i kao takav je svuda prisutan, videćete ga na automobilima, peškirima, kapama, majcama ili šoljama za kafu. 

U stvarnosti, katalonski magarac je jedna od najstarijih i najvećih rasa magaraca. Poreklo mu je iz Girone. Nekad su brojali 50.000 primeraka. Danas samo oko 500. Dostiže visinu do 1,65 metara, tamno braon boje i ima, za mnoge magarce tipičano, belo oko usta i po stomaku.

U našoj ponudi je letovanje u Španiji. Tokom boravka u Ljoret de Maru predviđen je i obilazak Barselone gde možete da se uverite na svakom koraku o simbolu Katalonije.