Grad gde lavovi lete, a golubovi hodaju!

Grad gde lavovi lete, a golubovi hodaju!

Venecija, Kraljica Jadrana, Nevesta mora, La Serenissima... Kako biste je vi nazvali? 

Smeštena na severozapadnoj obali Jadranskog mora, na raskršću puteva Evrope, Venecija je oduvek privlačila ljude koji su u nju dolazili da bi trgovali ili jednostavno uživali u njenoj jedinstvenosti. Neobična lepota, umetničko blago i bogata istorija, učinili su je toliko voljenom i posebnom. Ono što zadivljuje svakog posetioca je njena čudna imaginacija “duplog” grada, jer jedna je Venecija na javi, a druga se ogleda u vodama kanala talasajući slike snova o prošlosti.

Brodići koji voze do Venecije najčešće iskrcavaju putnike kod hotela Gabrijeli i polako krećete prema Trgu Svetog Marka koji je bio i ostao epicentar svih dešavanja. Na tom putu prolazite pored Tamnice u kojoj se odigravala najmračnija istorija Venecije, a koja je da Duždevom palatom povezana mostom Uzdaha. Prvi most na koji nailazite je i jedini koji ne asocira na ljubav, već na patnju onih koji su njim prelazili.

Dolazite do Duždeve palate jedne od najveličanstvenijih građevina sveta u kojoj se nalazio centar moći Mletačke Republike. Simbolično su prekoputa same palte postavljeni stubovi zaštitnici koji su kao i mnoge stvari donešeni iz Konstatinopolja, a prdstavljaju vrata Venecije. Stari mlečani su ih zvali i stubovima smrti jer se verovalo da će putnika koji je došao sa lošom namerom u Veneciju, a koji je morao kada bi se iskrcao sa broda, da prođe između stubova snaći sigurna smrt. Na prvom stubu se nalazi statua Svetog Teodora koji je pre Svetog Marka bio zaštitnik grada. Na drugom stubu se nalazi krilati lav, simbol Mletačke Republike i atribut Svetog Marka.

Gledano prema moru pogled će vam se zaustaviti na nestvarnoj lepoti crkve Santa Maria Della Salute. Smeštena na samom izlazu iz Kanala Grande neodoljivo podseća na belu golubicu, čuvara mira u Mletačkoj republici.

Krećući se prema trgu polako se nižu značajne građevine. Biblioteka Marcian iz 16. veka u kojoj se čuva preko milion knjiga, nautičkih mapa i minijatura slavnih mletački brodova, Takođe u biblioteci se nalazi i kolekcija čuvenog Frančeska Petrarke. Iza biblioteke gledajući ka laguni stoji palata Zeka, kovnica novca u kojoj su kovali zlatne venecijanske dukate zvane cekini. Radila je sve do pripajanja Venecije kraljevini Italiji. Nailazite na Toranj Kampanile, možda najupečatljiviji objekat u Veneciji. Svojim visinom od 99 metara vidljiv je iz svih delova grada, što je i bila osnovna namera njegovih graditelja. U vreme Mletačke republike neki osuđenici su bili kažnjeni tako sto su visili u korpi sa vrha tornja.

Prekoputa tornja je najveličanstvenija crkva Svetog Marka, jedan od najboljih primera mletačko-vizantijske arhitekture. Ukrašena zlatnim mozaicima spolja i unutra , statusnim simbolom mletačkog bogatstva i moći, prozvana je Zlatnom crkvom. Prvobitna crkva je bila neukrašena bez mozaika, fresaka i skulptura. Međutim, pljačkom Konstantinopolja doneto je najviše umetničkih dela. Pored crkve se nalazi slavni sat toranj koji je podignut da još jednom pokaže bogatstvo Mletačke Republike. Sat na tornju ne samo što pokazuje sate veći i mesečeve mene kao i zodijačke znake. U prošlosti je bio nezamenjiv mornarima ali i gondolijerima kako bi rasporedili svoje vožnje.

Već ste u dnevnom boravku sveta, na Trgu Svetog Marka, sa leve i desne strane su stari, novi prokurati i Napoleonovo krilo što daje velikom trgu prelepi ram. Tu su najpoznatiji kafei Florian i Quadri gde mnogi uživaju u ispijanju kafe uz klasičnu muziku. Cene? Prilično visoke, ali ne dolazite svaki dan u Veneciju. Na samom trgu će vas dočekati puno venecijanskih golubova koji će vam prilaziti kako bi dobili koju mrvicu. Da, to su ti golubovi koji šetaju. Često ih možete videti kako ušetaju u neki restoran ili kafić, ne ulete već ušetaju.

Ispod sat tornja ulazi se u pravu venecijansku ulucu, uličicu, toliko usku da se mogu mimioći dva čoveka. Tim putem se ide prema mostu Rialto i Kanalu Grande. Nemojte da vas uplaši lavirint venecijanskih ulica, na svakom ćosku je obeleženo u kom smeru treba da se krećete “PER RIALTO” ili “PER SAN MARCO”.

Na putu za Rialto prećićete preko par mostića, da to su oni gde ćete videti zaljubljene parove, gde ćete se vi sa nekim poljubiti ili ćete barem poželeti. Onda dolazi jedan od najupečatljivijih simbola Venecije, most Rialto koji premošćava Veneciju preko kanala Grande. Sa mosta se pruža prelep pogled na sam kanal Grande, koji je glavna ulica u Veneciji, i na pregršt palata koje su podigli venecijanski plemići i trgovci utrkujući se čija će biti raskošnija. Na samom mostu ima dosta radnjica sa suvenirima, a po prelasku na drugu stanu naićićete na pijacu. Usput ste čuli puno priča, saveta gde da sednete nešto da pojedete i popijete, ostaje vam samo vaše vreme da uživate i sami istražujete. Vožnja gondolom po venecijanskim kanalima je nezaboravan doživljaj.

Da li sve može da se vidi za jedan dan? Detaljno svakako ne. Ali za jedan dan će vam se urezati prelepe slike i doživljaj, pa ćete poželeti opet da posetite ovaj nestvaran grad.