Azerbejdžan Zemlja Vatre Novo 2024
Daleka putovanja

Azerbejdžan Zemlja Vatre Novo 2024

Od 890€

AZERBEJDŽAN

ZEMLJA VATRE

TERMIN PUTOVANJA

SPECIJALNA CENA ARANŽMANA

18.03-26.03.2024.

890€

specijalna cena važi za prijave do 10.02.2024

 CENA ARANŽMANA OBUHVATA:

 • Povratnu avionsku kartu na relaciji Budimpešta-Baku-Budimpešta sa uključenim svim aerodromskim taksama i ručnim prtljagom težine do 8 kg (torba ili ranac, dimenzije 40x30x20cm mali kofer sa točkićima ne!)

 • Transfer mini-busom/kombijem na relaciji Beograd-Novi Sad-Subotica-aerodrom Budimpešta i povratno

 • Transfere na destinaciji prema programu sa mini-bus vozilom

 • 7 noćenja sa doručkom („buffet“/samoposluživanje); 3 noćenja sa doručkom u hotelu sa 3* u Bakuu + 2 noćenja sa doručkom u hotelu sa 3* u Gabali + 2 noćenja sa doručkom u hotelu sa 3* u Gendže

 • Smeštaj u 1/2 ili 1/2+1 sobe sa kupatilom (1/2 sobe su dvokrevetne sa jednim francuskim ležajem ili sa dva odvojena ležaja; 1/2+1 sobe su dvokrevetne sa jednim francuskim ležajem ili sa dva odvojena ležaja + treći pomoćni ležaj koji je manjih dimenzija i može ugrozi komfor trećoj osobi)

 • Obilaske prema programu sa lokalnim vodičem na engleskom jeziku

 • Usluge turističkog vodiča koji kreće sa grupom iz Beograda

 • Organizacione troškove

CENA ARANŽMANA NE OBUHVATA:

 • Individualne troškove, ulaznice za muzeje i druge turističke objekte i sve ostalo što nije obuhvaćeno cenom aranžmana

 • Obavezno međunarodno putno osiguranje sa pokrićem 30.000 € (može se dobiti u agenciji pre samog putovanja po ceni od 1.400 dinara za osobe 70-, odnosno oko 3.000 dinara za osobe 70+)

 • Doplata za jednokrevetnu sobu – 370 € (isključivo na upit)

 • Doplatu za redovan prtljag: kofer do 10kg 70 €, kofer do 26kg 100 €

 • AZERBEJDŽAN PASS – 200 € i obuhvata sve navedene fakultativne izlete (sem večere u Bakuu), sve potrebne ulaznice za navedene lokalitete koji se posećuju, obaveznu turističku vizu sa „on-line“ apliciranjem, hotelske i turističke takse – UKOLIKO neko ne želi da uzima ovu propusnicu, sve plaća na licu mesta, i sam sebi pribavlja vizu za Azerbejdžan. OBAVEZNA JE UPLATA U GOTOVINI pre samog putovanja, odnosno najkasnije do 25.02.2024.

Program putovanja:

1./2. dan putovanja, ponedeljak/utorak 18./19. mart 2024. BEOGRAD - NOVI SAD - BUDIMPEŠTA - BAKU

Polazak iz Beograda i Novog Sada u popodnevnim satima u ponedeljak 18. marta – transfer mini-busom/kombijem do aerodroma u Budimpešti. Dolazak na aerodrom u Budimpešti i prijava na let kompanije „Wizz“. Let za Baku u 20.35h. Sletanje u BAKU u 03.35h po lokalnom vremenu (+2 sata u odnosu na naše). Nakon pasoške i carinske kontrole transfer ka centru grada. Usputna opciona poseta centru „Hejdar Alijev“ – fantastično remek-delo savremene arhitekture posvećeno doživotnom predsedniku Azerbejdžana. Unutra se nalazi nekoliko muzejskih celina: automobili koji su korišćeni od strane precednika Alijeva, izložba minijatura građevina koje su izgrađene tokom prethodnog perioda, muzej lutaka, istorijski muzej Azerbejdžana, muzej muzičkih instrumenata... Boravak u centru oko 2 sata. Sledi transfer do hotela. Smeštaj i odmor. U dogovoreno vreme krećemo iz hotela u pešačku turu koja će obuhvatiti Baku bulevar koji se proteže uz obalu Kaspijskog jezera gde ćemo videti savremene objekte poput hotela „Four Seasons“, Muzeja tepiha (bez posete), kvart Mala Venecija, čudesni „Deniz“ šoping centar izgrađen u formi lotosovog cveta... Odlazak funikularom do „Highland“ parka gde se nalaze čuveni „Flame Towers“ – odnosno tornjevi vatre, simbol Bakua. Ovde se nalazi i Aleja mučenika koju ćemo posetiti. Povratak pešice do Baku bulevara i slobodno vreme za individualne aktivnosti. Noćenje.

3. dan putovanja, sreda 20. mart 2024. STARI BAKU – ATEŠGAH – JANARDAG

Doručak. U 9h polazak u obilazak grada sa lokalnim vodičem. Videćemo ulicu pesnika Nezamija – glavnu pešačku zonu grada, Trg fontana, srednjovekovne zidine, divne ambijentalne celine... Posetićemo najveću arakciju Bakua, Šivranšah palatu u kojem ćemo se malo bolje upoznati sa istorijom ovih krajeva. U kompleksu palate se nalazi divna džamija i mauzolej šahova iz dinastije Šivran. Sledi šetnja do mladine kule (Giz Galasi) i poseta muzeju koji se nalazi unutar kule. Popodne je predviđen poludnevni fakultativni izlet u unutrašnjost poluostrva Abšeron na kojem se nalazi čudesni hram ATEŠGAH korišćen od strane vernika Zaratustre, potom Hindusa i Sika. Hram u današnjem stanju podignut je u 17-18 veku. Posetićemo i JANARDAG, odnosno „planinu koja gori“. Ova teritorija je poznata po jedinstvenom prirodnom fenomenu sagorevanja izlaznog prirodnog gasa (podzemni gas koji dolazi na površinu dolazi u kontakt sa kiseonikom i pali se). Povratak u hotel. Fakultativni odlazak na večeru u restoran-muzej „Šivranšah“ koji se nalazi u istorijskom zdanju Divanhane i posluje od 1893. godine. Neverovatan ambijent i usluga koju ćete dugo pamtiti. Noćenje.

4. dan putovanja, četvrtak 21. mart 2024. BAKU - GOBUSTAN - BLATNI VULKANI - GENDŽE

Doručak. Odjava iz hotel do 8.30h. Odlazak do obližnjeg GOBUSTANA. Odlazak do Nacionalnog parka Gobustan koji je poznat po petroglifima urezanim u stene pre 15.000 godina. Poseta Muzeju Gobustana i šetnja samim lokalitetom uz razgledanje petroglifa – crteža na stenama koje su urezali praistorijski ljudi. Potom sledi odlazak na lokalitet sa čuvenim BLATNIM VULKANIMA. Prirodni fenomen koji je izuzetno redak u svetu. Nastavak putovanja ka severozapadu zemlje i oblasti Gendže. Dolazak u GENDŽE u večernjim satima. Smeštaj u hotel. Noćenje.

5. dan putovanja, petak 22. mart 2024. GENDŽE

Doručak. Obilazak grada uz razgledanje: Mauzolej Nezamija – najčuvenijeg poete iz Azerbejdžana, Kan Bagi park – fantastična zelena oaza grada koja se pruža na površini od preko 7 ha, džamija Juma, Čokak Hamam, kuća od flaša... Slobodno vreme za uživanje u jedinstvenoj atmosferi grada. U popodnevnim satima polazak na fakultativni izlet koji prvo uključuje posetu kompleksu Imamzade. Ovaj kompleks predstavlja mauzolej imama Bagir-Ibrahima koji je izgrađen krajem 14. veka. Unutar kompleksa se nalazi džamija, grob imama, saraji. Arhitektura kompleksa je neverovatna. Odlazak do Hejdar Alijev park kompleksa. Ovaj park pripada redu najvećih parkova na svetu, prostire se na 450 ha. Na ulazu u park posetioce dočekuje monumentalna Trijumfalna kapija, a potom i avenija duga 2 km sa brojnim fontanama. Povratak u centar grada. Slobodno vreme. Noćenje.

6. dan putovanja, subota 23. mart 2024. GENDŽE – GOJGOL - GABALA

Doručak. Odjava iz hotela u 9h. Odlazak do obližnjeg grada GOJGOL. Ovaj grad su osnovali nemački doseljenici početkom 19. veka. Kraći obilazak lepog istorijskog jezgra i slobodno vreme. Nastavak putovanja do GABALE smeštene podno masiva Kavkaza. Usputni obilazak vodopada sa divnim imenom „7 lepota“. Smeštaj u hotel u kasnim popodnevnim satima. Slobodno vreme. Noćenje.

7. dan putovanja, nedelja 24. mart 2024. GABALA – KIŠ – ŠAKI

Doručak. Slobodan dan za individualne aktivnosti, ili polazak na fakultativni izlet do kavkaske oblasti Šakija. Poseta malom seocu KIŠ koje je poznato po starostavnoj crkvi iz 12. veka koja pripada pravoslavnoj zajednici naroda Udi, odnosno kavkaskim Albancima. Poseta crkvi i odlazak u ŠAKI. Po dolasku sledi poseta veličanstvenoj Šekikan palati, koja je predstavljala u 19. veku središte kanata i njegovog vladara. Poseta zanatlijskom centru koji se nalazi u tvrđavskom kompleksu, i odlazak do centra grada. Poseta divnom srednjovekovnom Karavansaraju. Slobodno vreme za uživanje u divnom ambijentu Šakija i njegovim lepim trgovinama. Povratak u Gabalu u kasnim popodnevnim satima. Slobodno vreme. Noćenje.

8. dan putovanja, ponedeljak 25. mart 2024. GABALA – LAHIČ – ŠAMAKI – BAKU

Doručak. Odjava iz hotela do 8.30h. Vožnja do malog kavkaskog seoca LAHIČ koje je poznato po narodu Tat i zanatlijama. Uživanje u specifičnom ambijentu kamenog sela. Nastavak putovanja do ŠAMAKIJA, nekadašnje prestonice Šivran šaha. Poseta veličanstvenoj Juma džamiji, najvećoj džamiji u Azerbejdžanu. Džamija potiče iz 8. veka. Nastavak puta do BAKUA. Dolazak u večernjim satima. Smeštaj u hotel. Noćenje.

9. dan putovanja, utorak 26. mart 2024. BAKU – BUDIMPEŠTA – NOVI SAD – BEOGRAD Doručak. Odjava iz soba do 1.30h i polazak na aerodrom. Prijava za let za Budimpeštu u 04.25h po lokalnom vremenu. Sletanje u Budimpeštu u 05.45h po našem vemenu. Transfer do Novog sada i Beograda. Kraj putovanja.

USLOVI PLAĆANJA:

 • Aranžman se plaća u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan uplate.

 • Na ime rezervacije se uplaćuje 40.000 dinara, ostatak do pune cene aranžmana se uplaćuje do 25. februara 2024.

 • Odloženo plaćanje nije moguće.

NAPOMENE:

 • PRILIKOM PRIJAVE JE OBAVEZNO DOSTAVITI KOPIJU PRVE STRANICE PASOŠA (STRANICA SA PODACIMA)

 • U SLUČAJU ODUSTANKA OD PUTOVANJA IZ BILO KOG RAZLOGA, A ZAKLJUČNO SA 5.3.2024., UPLAĆENA AKONTACIJA OD 30.000 DINARA SE NE VRAĆA, VEĆ SE DOBIJA TZV. VAUČER AVIO-KOMPANIJE „WIZZ“ NA UPLAĆENI IZNOS OD 24.800 DINARA KOJI MOŽE DA SE ISKORISTI U NAREDNIH 8 MESECI OD DANA ODUSTANKA ZA BILO KOJI LET KOMPANIJE „WIZZ“. OSTATAK OD 5.200 DINARA SE NAPLAĆUJE NA IME TROŠKOVA OTKAZA PUTOVANJA!

 • VIZU ZA PUTOVANJE MOŽETE SAMI PRIBAVITI ISKULJUČIVO „ON-LINE“ I TO ISKLJUČIVO U PERIODU OD 5.-10.03.2024. https://evisa.gov.az/en/ ILI AKO ŽELITE DA VAM JE AGENCIJA PRIBAVI, ONDA U AGENCIJI PLAĆATE IZNOS OD 35 € ZA PRIBAVLJANJE VIZE!

 • OBAVEŠTENI SMO DA ĆE NAŠA NACIONALNA AVIO-KOMPANIJA „AIR SERBIA“ OTVORITI DIREKTNU AVIO LINIJU IZMEĐU BEOGRADA I BAKUA DO KRAJA GODINE, TE ĆEMO SHODNO TOME IZMENITI PROGRAM PUTOVANJA, AKO DOĐE DO TOGA, I USKLADITI GA SA PLANIRANIM REDOM LETENJA KADA ISTI BUDE OBJAVLJEN! VERUJEMO DA NEĆE DOĆI DO NEKE BITNIJE IZMENE (+/- 2 DANA) I DA NEĆE BITNIJE UTICATI NA CENU ARANŽMANA. SVI KOJI SE PRIJAVE PO OVOM PROGRAMU SA PROMOTIVNOM CENOM, IMAĆE ZAGARANTOVANU UGOVORENU CENU, BEZ BILO KAKVE PROMENE ISTE!

 • U hotelske sobe se ulazi prvog dana boravka kako je programom predviđeno. Hotelske sobe se napuštaju poslednjeg dana boravka do 07:00h. Hoteli su registrovani, pregledani i standardizovani od strane Nacionalne turističke asocijacije Azerbejdžana. Svaki hotel ima restoran, svaka soba ima tuš/wc. U pojedinim hotelima treći i četvrti ležaj mogu biti pomoćni. Dimenzija i izgled pomoćnog ležaja zavise od samog hotela, može biti sofa na razvlačenje, ali je uglavnom standardne veličine. Za eventualna odstupanja i kvalitet usluge u okviru hotela organizator putovanja ne snosi odgovornost, jer to isključivo zavisi od hotela. Organizator putovanja ne može da utiče na razmeštaj po sobama, jer to isključivo zavisi od recepcije hotela. Neki od dopunskih sadržaja hotela su dostupni uz doplatu. Postoji mogućnost odstupanja i promena oko dostupnosti sadržaja, jer zavise od hotela (npr. sef, parking, mini-bar, TV, klima uređaj...). Usled svetske ekonomske krize može doći do opadanja kvaliteta hotelskih usluga, na svim destinacijama, na šta organizator putovanja ne može imati uticaja.

 • Organizator zadržava pravo da putem PROMOCIJA i SPECIJALNIH PONUDA proda svoje slobodne kapacitete po cenama koje su drugačije od onih u cenovniku. Stranke koje su uplatile aranžman po cenama objavljenim u redovnom cenovniku nemaju pravo da potražuju nadoknadu na ime razlike u ceni.

 • Mole se putnici da se brižljivo staraju o svom novcu, vrednim stvarima i prtljagu. Organizator putovanja ne snosi odgovornost za njihov eventualni gubitak, nestanak ili krađu tokom trajanja putovanja.

 • Za sve informacije date usmenim ili elektronskim putem agencija ne snosi odgovornost. Validan je samo pisani program istaknut u agenciji. Potpisnik ugovora o putovanju ili predstavnici grupe putnika obavezni su da sve putnike upoznaju sa ugovorenim programom putovanja, uslovima plaćanja i Opštim uslovima putovanja organizatora putovanja. Putnici koji poseduju inostrani pasoš dužni su sami da se informišu kod nadležnog konzulata o uslovima koji važe za odredišnu ili tranzitnu zemlju i da sami blagovremeno i uredno obezbede potrebne uslove i isprave.

 • Putnici treba sami da se informišu o uslovima ulaska u zemlje Evropske unije i odredišne zemlje (novčana sredstva, zdravstveno osiguranje, potvrde o smeštaju...) u ambasadi ili konzulatu zemlje u koju putuju. Agencija ne snosi odgovornost u slučaju da pogranične vlasti onemoguće putniku tranzit ili ulaz na teritoriju Jordana.

 • AVIO ARANŽMANI su pored važećih Opštih uslova putovanja vezani i za posebne uslove grupnih tarifa avionskih kompanija.

 

U slučaju nedovoljnog broja prijavljenih putnika, rok za otkaz aranžmana je 5 dana pre puta. ORGANIZATOR zadržava pravo korekcije cena usled promena na monetarnom tržištu ili promena cena smeštaja ili prevoza. ORGANIZATOR zadržava pravo izmene u programu putovanja (redosled pojedinih sadržaja u programu usled objektivnih okolnosti). Aranžman je rađen na bazi minimum 45 putnika. Uz ovaj aranžman važe opšti uslovi putovanja organizatora, usaglašeni sa TAS standardom. Organizator putovanja je turistička agencija TRAVEL4YOU, Njegoševa 37, Zemun, matični broj 21107131. Licenca broj: OTP A-22/2022. Prema Zakonu o turizmu organizator ima propisanu POLISU OSIGURANJA br. 30000036907 (osigurana suma u visini od 30.000€) osiguravajućeg društva „MILENIJUM OSIGURANJE A.D.“

  

Cenovnik broj 4 od 27.01.2024..

Zemlja vatre... Tajnovita, planinama okićena, Kaspijskim morem okupana, starostavnim gradovima ukrašena... Zemlja o kojoj se toliko malo zna! Zemlja koja poslednjih godina napreduje nezaustavljivo koristeći se nacionalnim blagom, naftom.

Specijalno skrojen aranžman za sve ljubitelje neobičnih putovanja. Orijent začinjen super-modernim znamenjima. Mirisi koji pobuđuju čula.

Baku i njegovih pet vetrova koji vekovima krstare nad gradom neće vas ostaviti ravnodušnima. Moderna prestonica države sa oblakoderima, ali i divnim starim gradom i pogledima ka moćnom Kaspijskom jezeru (moru).

Posetićemo istorijsku prestonicu Azerbejdžana, grad Šamaki, potom zaštićeno selo Lahij u kojem je vreme stalo, grad Gabalu koji se nalazi ispod Kavkaza, potom domovinu Albanaca Nidž i Šeki, Gobustan sa čuvenim praistorijskim crtežima na stenama (petroglifi).

Pored navedenih gradova koji su predviđeni ovim programom, usput ćemo uživati u neverovatnim prirodnim lepotama Kavkaza, reka, jezera... Uživaćemo u sasvim posebnom gostoprimstvu lokalnog stanovništva.

Dobrodošli u zemlju vatre Azerbejdžan!

OPIS SMEŠTAJA:

HOTEL PASSAGE 4*, BAKU https://www.passagehotel.az/

Hotel se nalazi u strogom centru grada u Nizami ulici, glavnoj trgovačkoj zoni. Na samo 250 metara od hotela je glavni Trg fontane, dok je stari grad udaljen svega 600 metara. U neposrednoj blizini hotela se nalazi obilje prodavnica, barova, restorana, marketa...

Hotel poseduje recepciju otvorenu 24 sata, lobi sa dnevnim boravkom, aperitiv bar, restoran za posluženje obroka, WiFi konekcija, mali „Spa&Wellnness“ kutak sa masažom i finskom saunom. Sobe su standard kategorije, lepo uređene, sa kupatilom, fenom za kosu, mini-barom, TV.

HOTEL LEON 4*, GENDŽE https://www.leonhotelganja.com/

Hotel se nalazi oko 1,5 km od istorijslkog centra Gendže, u rezidencijalnom kvartu grada. Nedaleko od hotela se nalazi šoping centar sa supermarketom i restoranima. Hotel poseduje recepciju otvorenu 24 sata, WiFi konekciju, aperitiv bar, restoran, lobi sa dnevnim boravkom, mali „spa&wellnness“ centar sa turskim kupatilom... Sobe su standard kategorije i sve poseduju kupatilo sa fenom za kosu, mini-bar, Tv.

GABALA CITY HOTEL 4*, GABALA https://cityhotelgabala.com/en/

Hotel se nalazi u centru Gabale, u neposrednoj blizini trgovačke zone grada, brojnih barova i restorana. Hotel poseduje recepciju otvorenu 24 sata, lobi sa dnevnim boravkom, aperitiv bar, restoran, WiFi konekciju... Sobe su lepo uređene, komforne, i sve poseduju kupatilo, fen za kosu, mini-bar, TV.

OSNOVNE INFORMACIJE O DESTINACIJI

POLOŽAJ I VELIČINA: Azerbejdžan je država jugozapadne Azije, nalazi se u regiji Zakavkazja, Graniči se sa Rusijom na severu, Gruzijom na severozapadu, Jermenijom na zapadu i Iranom na jugu. Na istoku Azerbejdžan izlazi na obale Kaspijskog jezera. Azerbejdžanu pripada i eksklava Nahičevan koja se graniči sa Jermenijom na severu i istoku, na jugu i zapadu sa Iranom, dok je na severozapadu kratka granica sa Turskom. Površina zemlje iznosi 86.600 km², i u njoj živi oko 9,5 miliona stanovnika. Najveći i glavni grad je Baku sa oko 4 miliona stanovnika.

RELJEF: Oko 40% državne teritorije je planinskog karaktera, a prosečna nadmorska visina iznosi oko 400 m. Najniža tačka je Kaspijsko more koje se nalazi na 28 m ispod nivoa svetskog mora, dok je najviši vrh Bazardjuzju (4.466 m) na krajnjem severu na masivu Kavkaza. Planinski sistem Azerbejdžana čine Veliki i Mali Kavkaz i Tališke planine. Između visokih planinskih lanaca na severu, zapadu i jugu, u centralnom delu zemlje smestila se prostrana Kursko-araksinska nizija (najveća u Zakavkazju). Centralni deo nizije prati tokove reka Kure i Araksa.

KLIMA: izrazito kontinentalna i suva, suptropska na jugoistoku, u regiji oko Kaspisjkog jezera. Prosečne temperature su 3,5 °C u januaru i 25 °C u julu. Prosečna količina padavina u ravnicama iznosi između 200 mm i 300 mm. U martu mesecu nastupa proleće i klima je tada hladnija, ali nema toliko padavina. Potrebno je sa sobom u ovom periodu godine imati topliju odeću. Jutarnja i večernja temperatura je oko 7 °C, a preko dana oko 18 °C. Jakna je obavezna, udobna topla obuća. Baku je poznat kao grad vetrova, dobro je imati šal pri ruci.

RELIGIJA: Azerbejdžan je muslimanska zemlja, ali veliki broj stanoivnika je agnostičan. Nema džamija na svakom koraku, nisu neki vernici, šerijata je izuzetno malo.

VALUTA: Azerbejdžanski manat (AZE). Odnos 1 € = oko 1,8 AZE. Nema menjačnica, novac se menja u bankama sa pasošem. Na aerodromu u povratku možete konvertovati preostale manate u evro.

ELEKTRIČNI NAPON: 220 v; nije potreban adapter za naše uređaje!

CENE I ŠOPING: Azerbejdžan ne spada u skupe destinacije. Cene su svedene, i uglavnom su kao kod nas. Prosečan obrok sa predjelom i pićem košta do 15 €. U Azerbejdžanu možete pazariti izuzetno kvalitetnu svilu, ćilime, zanatske proizvoide, kavijar, začine, parfeme, konjak, vina. Roba u buticima i po šoping centrima je uglavnom iz Turske.

ALKOHOL I PUŠENJE: Azerbejdžan je muslimanska zemlja, te se alkohol ne poslužuje baš na svim mestima. U Bakuu ima mnoštvo lokala koji poslužuju alkohol, dok je u unutrašnjosti Azerbejdžana to redak slučaj. Pešenje je dozvoljeno na otvorenim prostorima, zabranjeno je u zatvorenim prostorima. Cena cigareta je kao kod nas, pa i nešto jeftinije.

AZERBEJDŽAN PASS je nešto što naši turisti u saradnji sa lokalnim partnerom mogu dobiti i značajno pojednostavljuje naš boravak u Azerbejdžanu. Konkretno, ova „propusnica“ pored vize i troškova pribavljanja vize, podrazumeva uključene sve navedene fakultativne izlete (sem večere u Bakuu), kao i sve potrebne ulaznice za lokalitete. Ukoliko uzimate ovu propusnicu pre putovanja, obezbeđujete sebi dosta povoljnije cene za izlete i ulaznice, i nevodite brigu o vizi.